Zwanger worden tussen je twintigste en dertigste.
Wat zijn de voordelen?
Wat zijn de nadelen?
Hoe groot is de kans van slagen?
Wat als je besluit zwanger te willen te worden?

Je hebt het voordeel van je leeftijd aan je kant. Als je tussen de 20 en 30 bent is je lichaam in optimale conditie om zwanger te worden. Uiteraard kleven er aan elke leeftijd voordelen en nadelen met betrekking tot het zwanger worden.

De voordelen op een rijtje
Als we puur biologisch kijken is dit decennium het beste om zwanger te worden en te bevallen. Volgens toonaangevende experts “piekt” een vrouw qua vruchtbaarheid rond haar 24e levensjaar. Vrouwen worden geboren met alle eitjes die zij ooit zullen hebben. Bij je geboorte zijn dit er zo ongeveer 1 miljoen, tijdens de puberteit nog circa 300.000 Er worden er echter slechts ongeveer 300 “losgelaten” tijdens je vruchtbare jaren.

Naarmate je ouder wordt zullen je eierstokken uiteraard ook ouder worden en je eitjes worden kwalitatief minder. Dit geeft meteen tot op zekere hoogte aan waarom zwanger worden op hogere leeftijd meer risico’s met zich meebrengt. Denk maar aan genetische afwijkingen zoals het krijgen van een kindje met het syndroom van Down etc.

Ook de kans op een miskraam is vele malen kleiner. Het risico hierop is tussen je 20e en 24e 10% ten opzichte van 18% als je tussen 35 en 39 jaar oud bent en zelfs 34% als je tussen de 40 en 44 bent.

Ook zul je normaal gesproken minder gynaecologische problemen hebben zoals bijvoorbeeld endometriose. Endometriose neemt doorgaans toe met de jaren. Ook zul je waarschijnlijk minder partners gehad hebben dan iemand die ouder is. Dus heb je minder kans op een SOA die mogelijk onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Ook je lichamelijke conditie zal beter zijn dan wanneer je ouder bent en dus heb je minder kans op complicaties zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte en een (te) laag geboortegewicht.

Qua vruchtbaarheid maakt het niet zo veel uit of je voor of achter inde twintig bent als je zwanger probeert te worden. Ook zul je als twintiger minder hinder ondervinden van de gebroken nachten die je ongetwijfeld zult hebben als de kleine er eenmaal is. Ook zul je als je met de kleine naar de speeltuin gaat veel vrouwen van je eigen leeftijd tegenkomen die net als jij een kindje hebben. Ook zul je tegen de tijd dat jouw kindje weer aan kinderen begint nog vitaal genoeg zijn om actief met je kleinkinderen om te gaan.

Ook ben jij als twintiger nog lekker flexibel in je doen en laten. Dat is vervolgens weer goed voor je huwelijk en de overgang naar de verantwoordelijkheden die het moeder zijn met zich meebrengen. Als je pas op latere leeftijd trouwt en aan kindjes begint is de kans groter dat je al een geheel eigen leven hebt gevormd en dus zul je je meer moeten aanpassen.

 76 total views,  2 views today