Begin met het meten van je normale temperatuur op de eerste dag van je menstruatie, noem dit dag 1. Meet ‘s morgens, als je nog in bed ligt, rectaal je temperatuur en schrijf deze op in een curve (zie tekening onder), vervolgens doe je dit iedere dag om ongeveer dezelfde tijd, op dezelfde manier en noteer dit dagelijks (dag 2, dag 3 enz). 12-24 uur na de eisprong vindt er (o.i.v. het hormoon progesteron) een temperatuurstijging plaats van 0,3 tot 0,5 graden Celsius.
De temperatuur blijft vervolgens zo hoog en daalt vlak voor de nieuwe menstruatie weer naar het niveau van dag 1.

Omdat de temperatuur pas stijgt na de eisprong, heeft het geen zin om op dat moment te gaan vrijen, een eitje is maar een paar uur vruchtbaar na ovulatie(eisprong) en je bent dan dus al te laat.

Maar door een aantal maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je wel inzicht wanneer je eisprong plaatsvindt en kun je de maand erop vrijen op het moment dat je denkt dat de eisprong er aan zit te komen. Mannelijke zaadcellen leven gelukkig een aantal dagen, dus als je kans ziet om te vrijen binnen 24-48 uur voor de eisprong dan heb je een betere kans om zwanger te worden. Noteer op de temperatuurcurve ook wanneer jullie seks hebben gehad. Bewaar deze curve goed, want mocht het toch niet lukken om zwanger te worden, dan zal de arts je ook vragen om een temperatuurcurve bij te houden. In dat geval heb je hem al en geeft dat een voorsprong op verder onderzoek.

Heb je een cyclus, gemeten vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie, korter dan 21 dagen, dan is de kans groot dat je geen eisprong hebt. Omdat een eitje minimaal 8 dagen nodig heeft om te rijpen en de eisprong altijd 14 dagen voor je volgende menstruatie is, is er bij een 21 daagse cyclus onvoldoende tijd voor een eirijping.

 84 total views,  1 views today